Cele 4 tipuri de atasament

#astrovedicromania #vediclife #codependency #ancientwisdom

Vedele sau cartile cunoasterii din hinduism considera ca #dependenta ne indeparteaza de Divinitate sau de SELF.

Cu cât este mai mare numărul de atașamente pe care le avem, cu atât energia noastră este mai împrăștiată. Cu cat suntem mai putin atasati cu ata mai mult ne crestem stima de sine si resim sa avem relatii sigure si implinite.

In psihologie sunt descrise 4 stiluri de atasament.

1. anxios-preocupat are un grad ridicat de anxietate și un nivel scăzut de evitare. Atașamentele anxioase duc la relatii care prosperă pe bază de dramă si persoanele anxioase au mai putina stima de sine .

2. Atasamentul evitant inseamna nivel scăzut de anxietate și un nivel ridicat de evitare(conectare emotionala ) . Acest stil de atașament poate duce la relații fara angajament si reci , rezultand dintr-o frică de angajament.

Un stil de atașament cu frică-evitare este ridicat atât în anxietate, cât și în evitare. Oamenii care manifestă acest stil de atașament sunt adesea atrași de relații apropiate, dar în același timp le este frică de ele ( prefera singuratea decat sa se implice in relatii )

Atașamentul este cauza suferinței umane.

Aceasta este una dintre principiile de bază ale tuturor religiilor orientale majore.

Atașamentul vine din EGO , care la rândul său nu este altceva decât un semn al ignoranței.

Ignoranța ( sau avidya din sanskrita ) este cauza principală a tuturor emoțiilor negative și ciclului viata-moarte , spun Cartile cunoasterii Vedice .

Eliberarea acestor emotii (Samsara din sanskrita) se produce atunci cand ajungem sa ne ridicam deasupra ignoranței .

Ignoranta insamna lipsa EDUCATIEI si a procesului de AUTOCUNOASTERE.

Educatie inseamna altceva decat te invata parintii , scoala, societatea sau cultura.

Educatia poate fi dobandita prin : cursuri de educatie financiara, invatare de skilluri si abilitati noi , educatie sexuala, educatie spirituala

Autocunoasterea se dibandeste prjn TERAPIE , carti de dezoltare personala , meditatie sau alte practici spirituale.

#Pilda

Se spune ca inteleptul Mahavira a fost intrebat odata de un calator

Dar ce cauzează ignoranța, Bhagawan?” a

„Atașament.”

„Asta este toată confuzia. Sfinția Sa a mai spus că ignoranța provoacă atașament”.

„Este situația sămânței sau a plantei, care a fost primul?” Mahavira răspunse calm.

— Bine, spuse bărbatul. „Atunci care este soluția?”

„Trezire.”

„Și, mă rog, ce îl împiedică pe un om să fie trezit?”

„Atașamentele și ignoranța lui.” Mahavira zâmbi, cel mai evaziv.

Bărbatul i-a strâns picioarele lui Bhagawan și a rugat să nu fie criptic și să se joace cu el.

„Această povară a ignoranței este insuportabilă. Sunt dispus să renunț la orice pentru a fi ca tine”, a spus el. „Lumineaza-ma.”

„Atunci renunță la argint”, a răspuns înțeleptul.

Bărbatul credea că instrucțiunea făcea aluzie la renunțarea la toate bogățiile materiale, așa cum făcuse Mahavira. Și așa a jurat chiar atunci și acolo să renunțe la bogăția sa materială.

— Ah, spuse Mahavira. „Mă înțelegi greșit. Nu asta am vrut să spun deloc.”

Așa că luând hornul de sticlă de pe un felinar din apropiere, i-a întins căutătorul nerăbdător și a întrebat daca vede.. Bărbatul a răspuns că poate vedea. Mahavira l-a chemat apoi pe Prabhasa, unul dintre cei unsprezece discipoli ai săi cei mai importanți, și l-a instruit să aducă o oglindă mică. I-a dat oglinda căutătorului și a pus din nou aceeași întrebare la care bărbatul a răspuns că acum își vede propria reflectare.

„Unul este oglinda prin care poți vedea”, a spus Mahavira, „și celălalt este oglinda în care te vezi doar pe tine însuți. Principala diferență dintre cele două este stratul de argint.”

„Atâta timp cât există argint între tine și sufletul tău”, a continuat Mahavira, ce vezi e iluzia ( Maya) care te opeste sa atingi samsara. Acesta este argintul la care sa renunti si se cheama ignoranță. Acest argint este atașament. Este vălul de pe conștiința voastră care vă împiedică să vedeți, să acționați și să vă amintiți adevărul care poate avea multe aspecte.”

El a numit-o anekantvada, 1 adică adevărul și realitatea sunt complexe și cu mai multe fațete. În timp ce cineva poate experimenta acest lucru, exprimarea ei este un joc de minge diferit din cauza limitărilor limbajului și, ca atare, nu este posibil să transmită întregul adevăr numai cu cuvinte.

„Pe măsură ce fasciculele de lumină care cad din unghiuri diferite pe această suprafață acoperită cu argint schimbă claritatea și natura reflexiei pe care o face, la fel și condiționarea unui individ atunci când intră în contact cu atașamentele sale provoacă fluctuații în conștiință. Fii conștient de argintul din viața ta și răzuiește-l. Ca rezultat, totul va deveni limpede.”

Despărțirea de atasamente este dureroasă. Și este greu de constatat gradul de atașament, fie că este vorba de un lucru ( posesiuni materiale), persoană( iubirea neconditionata fata de cei din jur ) poziție ( EU sunt slujba,functia , profesia) sau orice altceva, până când ne despărțim de el.

Cu cât este mai mare numărul de atașamente pe care le avem, cu atât energia noastră este mai împrăștiată. O viață fără atașamente nu inseamna neaparat o viață împlinită. Orice atașament poate fi sănătos sau nesănătos pentru suflet și uneori linia dintre cele doua este foarte fina , așa cum chiar și mâncarea sănătoasă atunci când este consumată în exces nu este tocmai benefică pentru corp. Atașamentele sănătoase ne fac ființe umane mai bune, ne inspiră, ne motivează să facem mai mult, să ne ridicăm la înălțime. Atașamentele nesănătoase ne fac atasati , obsesivi și nevoiași.

Atunci când orice atașament începe să te slăbească, când îți dă o lovitură stimei de sine, când îți întunecă judecata, cu siguranță este un atașament nesănătos de care te-ai putea lipsi.

Astfel de atașamente alcătuiesc stratul de argint care ne blochează vederea pentru a vedea.

Tu de ce esti atasat ?

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close