Ce ne face fericiți în viața?

208

În 1938, cercetătorii de la Harvard s-au angajat într-un studiu de zeci de ani pentru a afla ce ne face fericiți în viață. Cercetătorii au adunat înregistrări de sănătate de la 724 de participanți din întreaga lume și au pus întrebări detaliate despre viața lor la intervale de doi ani.

Spre deosebire de ceea ce ați putea crede, raspunsurile nu sunt despre realizare în carieră, bani, exerciții fizice sau o dietă sănătoasă. Cea mai consistentă constatare pe care am învățat-o în 85 de ani de studiu este: relațiile pozitive ne mențin mai fericiți, mai sănătoși și ne ajută să trăim mai mult. Relațiile ne afectează fizic. Ai observat vreodată revigorarea pe care o simți când crezi că cineva te-a înțeles cu adevărat în timpul unei conversații bune?

Pentru a vă asigura că relațiile voastre sunt sănătoase și echilibrate, este important să practicați „fitness social”. Tindem să credem că odată ce stabilim prietenii și relații intime, totul va veni de la sine. Dar viața noastră socială este un sistem viu și are nevoie de exercițiu. Fitness-ul social necesită să facem un bilanț al relațiilor noastre și cere să fim sinceri cu noi înșine despre locurile în care ne dedicăm timpul și dacă avem grija de conexiunile care ne ajută să prosperăm. Oamenii sunt creaturi sociale. Fiecare dintre noi, ca indivizi, nu poate oferi tot ceea ce avem nevoie pentru noi înșine. Avem nevoie de alții cu care să interacționam  și să ne ajute.

În viața noastră relațională, există șapte chei de sprijin:

  • Siguranță și securitate: pe cine ai suna dacă te-ai trezi speriat în miezul nopții? La cine te-ai adresa într-un moment de criză?
  • Învățare și creștere: Cine vă încurajează să încercați lucruri noi, să vă riscați, să vă urmăriți obiectivele vieții?
  • Apropiere emoțională și încredere: cine știe totul (sau majoritatea lucrurilor) despre tine? La cine poți apela atunci când te simți defavorizat și vrei să fii sincer despre cum te simți?
  • Afirmarea identității și experiența împărtășită: Există cineva în viața ta care a împărtășit multe experiențe cu tine și care te ajută să-ți întărești sentimentul despre cine ești?
  • Intimitate romantică: te simți mulțumit de cantitatea de intimitate romantică din viața ta?
  • Ajutor (atât informativ, cât și practic): la cine apelezi dacă ai nevoie de expertiză sau de ajutor pentru rezolvarea unei probleme practice (de exemplu, plantarea unui copac, repararea conexiunii WiFi).
  • Distracție și relaxare: Cine te face să râzi? Pe cine suni să vezi un film sau să pleci într-o călătorie care te face să te simți conectat și în largul tău?

Mai jos veți găsi o masă aranjată în jurul celor șapte chei. Prima coloană este pentru relațiile despre care credeți că au cel mai mare impact asupra dvs.

Plasați un simbol plus (+) în coloanele corespunzătoare dacă o relație pare să adauge acel tip de sprijin în viața ta și un simbol minus (-) dacă unei relații îi lipsește acest tip de sprijin. Amintiți-vă, este în regulă dacă  toate – sau chiar majoritatea – relațiile vă oferă toate aceste tipuri de sprijin.


Sursele de suport din viata mea

Relația mea cuSiguranță și securitateÎnvățare și creștereApropiere emotionala si IncredereAfirmarea identității  Intimitate romaticaAjutor practic si fizicDistractie si relaxare
        

Gândește-te la acest exercițiu ca la o radiografie – un instrument care te ajută să vezi sub suprafața universului tău social. Nu toate aceste tipuri de sprijin se vor simți ca fiind importante pentru tine, dar ia în considerare care dintre ele o face și întreabă-te dacă primești suficient sprijin în acele domenii.

Privind lacunele de pe diagramă, s-ar putea să realizezi că ai o mulțime de oameni cu care te distrezi, dar în care să nu te încrezi. Sau poate că ai o singură persoană la care te adresezi pentru ajutor sau că o iei de la sine înțeles, fapt ce te face să te simți în siguranță.

Nu-ți fie teamă să ajungi la oamenii din viața ta. Fie că este o întrebare atentă sau un moment de atenție devotată, niciodată nu este prea târziu pentru a adânci conexiunile care contează pentru tine.

Ne gasiti si pe retelele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close