Cei 6 stalpi ai increderii în sine

216

   

Autoeficacitate și respect de sine

Suntem atât de plini de posibilități cum nu am fost niciodată. Niciodată nu am avut aceasta libertate de a ne crea viața așa cum ne dorim noi. Tot ce trebuie să facem este  sa avem responsabilitate pentru acțiunile noastre. Autoeficacitatea este atunci când ai încredere ca vei depasi obstacolele vieții, încredere în capacitatile tale de a acționa și a lua decizii, iar respectul de sine este sentimentul ca valorezi mult și ești merituos. Recunoaștem stima de sine ca fiind eficiența. Stima de sine îți da sentimentul ca ai o relație cu viața, în timp ce o stima de sine redusa te face sa te simți inadecvata în relație cu viața, iar viața îți răspunde prin experiențe plăcute sau neplăcute pentru ca tu sa vezi interiorul. Când ai stima de sine reușești sa păstrezi capacitatea de demnitate și armonie în condiții de stres, sa păstrezi curiozitatea atunci când apar piedici și flexibilitatea atunci când ai provocari. De asemenea, când stima de sine este scazuta suntem plini de frici cum ca nu o să facem fata, ca vom pierde lucruri, persoane.

Ce este Pseudo-stima de sine?

Este iluzia ca ai stima de sine, o impresie ca ai anumite capacitati, fragilitatea ei se observa când este distrusa de părerea altor persoane.

Ce trebuie să facem pentru a avea stima de sine?

Primul stalp: Capacitatea de a trai conștient

Este atunci când mintea este activa și nu pasiva, și este prezenta la tot ceea ce se întâmpla, practic vorbim despre o stare de autoobservare.  A trai conștient poate fi văzut ca o modalitate prin care devii intim cu tine, cu ceea ce se întâmpla în tine, versus a fi străin de tine însuți.

Al doilea stalp: Capacitatea de a te accepta pe tine însuți

Pe acceptarea de sine se creeaza stima de sine, stima de sine fiind un rezultat al acceptarii de sine. Acceptarea de sine se defineste printr-o atitudine în care ești de partea ta.

Exercițiu:

Stai în fata oglinzii și priveste-ti corpul și chipul. Observa cum te simți. Dacă ai anumite părți ale corpului pe care nu le placi, te vei simți inconfortabil pentru ca nu dorești sa te confrunți cu acea latura. Tine cont de faptul ca a te accepta nu înseamnă ca îți place acea parte. Spune-ti: „Acesta/aceasta sunt eu”. Atunci când spui asta, creezi premisele schimbarii, le dai ocazia acelor părți ale corpului care nu îți plac, să se schimbe. Însă dacă te revolti, te vei dezimputernici. Soluția este sa nu opui rezistenta.

Al 3-lea stalp: Practica autoresponsabilității

Ca sa simt fericire, este nevoie sa simt un sens al controlului asuspra existenței mele, adică să-mi asum responsabilitatea asupra a ceea ce creez în viața mea. Eu sunt responsabila de implinirea dorintelor mele, de cum reacționez în relație cu ceilalți oameni, eu sunt responsabila de câtă stare de constienta aduc în relatiile mele, la locul de munca. Atunci când nu îți asumi responsabilitatea, dai vina în exterior. A-ți asuma responsabilitatea mai înseamnă sa înțelegi ca dacă nu vei face lucrurile diferit, nu se va schimba nimic.

Al 4-lea stalp: practica asertivității de sine

Sa vorbesc în favoarea mea, în conformitate cu nevoile și sentimentele mele, ca nu sunt aici sa îndeplinesc așteptările altcuiva. Sa fiu eu insami, sa trăiesc autentic, conform convingerilor mele. Presupune sa știi să spui „Nu”. Avem asertivitate de sine atunci când invatam sa nu ne dăruim cu totul într-o relație, când colaboram cu ceilalți fără să ne tradam principiile, și când nu ne comportam așa cum credeam ca ceiltalti se așteaptă să ne comportam.

Al 5-lea stalp : Practica de a trai cu un scop

Sa trăiești cu scop înseamnă sa nu fii la mana sortii, înseamnă sa trăiești productiv, înseamnă sa ai capacitatea de a fi disciplinat pentru a-ți atinge scopul, folosindu-ti puterea care se afla în tine. Identifica ce pași trebuie să faci pentru a-ți atinge scopul, monitorizeaza-te sa vezi dacă urmezi pasii  și ține-te de urmarirea rezultatului.

Al 6-lea stalp: Practica integritatii personale

Integritate înseamnă congruenta intre cuvinte și fapte, standarde, convingeri. Când ți le încalci, îți pierzi respectul de sine. Oamenii cu integritate, își respecta cuvântul dat și își onorează promisiunile. Când ai integritate, le spui oamenilor ce te deranjează, rupi relații care nu te onorează, fără sa îți fie frica ca vei rămâne singur sau ca vei dezamăgi.

Daca vrei sa inveti cum sa iti cresit stima de sine programeaza-te la o consultatie de autocunoastere.

Namaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close