Cele 5 corpuri subtile ale omului si legatura cu cele 4 ERE din hinduism

217

Cele 5 corpuri ale fiintelor umane in filozofia hindusa

Hinduismul crede că ființele umane au cinci tipuri de corpuri, cunoscute sub numele de annamayakosa, pranamayakosa, manomayakosa, vignanamayakosa și anandamayakosa, care înseamnă, „corp brut”, „corpul respirației”, „corpul psihic”, „corpul inteligenței”. ” și „corpul fericirii”.

Metaforic, cele patru epoci Yuga pot simboliza cele patru faze de involuție în timpul cărora omul și-a pierdut treptat conștientizarea sinelui său interior și a corpurilor subtile ( cu alte cuvinte pierde parti din cele 5 corpuri ).

Cele patru mari epoci din hinduism sunt Satya Yuga, Treta Yuga, Dwapar Yuga și Kali Yuga. Satya Yug sau Epoca Adevărului se spune că a durat 4.000 de ani divini, Treta Yuga pentru 3.000, Dwapara Yug pentru 2.000 și Kali Yuga va dura 1.000 de ani divini – un an divin egal cu 432.000 de ani pământeni.Noi ne aflam acum in Kali YUGA.

Hinduismul, sustinut de calcule astrologice complexe bazate si pe povestile epice Mahabarata si Ramayana , susține că trei dintre aceste mari epoci ale acestui univers actual au trecut deja, iar acum trăim în a patra – Kali Yuga. Este destul de greu de contemplat semnificația cantităților mari de timp exprimate de schema temporală hindusă, atât de mari sunt numerele.

Prima era : SATYA(SAT=adevar) YUGA unde oamenii traiau pe 4 picioare /principii : austeritatea, puritatea, compasiunea și sinceritatea.

Cu fiecare nouă eră Dharma se degradează treptat și câte un picior este rupt.

În astrologia vedică cele patru Ere sunt indicate de către cele patru zodii cardinale, adică Berbec, Rac, Balanță și Capricorn.

Berbecul guvernează Satya-Yuga. Berbecul este semnul în care Soarele, care indică atma, este exaltat (foarte puternic și benefic) deci în aceea Era toți oamenii erau foarte spirituali, și, în general, se aflau la ultima întrupare. Semnul debilității (foarte slab) lui Saturn este Berbecul, deci păcatele, ignoranța, suferința etc (Saturn) nu existau. Racul guvernează Treta-Yuga. Acesta este semnul exaltării lui Jupiter, deci atunci Dharma era încă foarte puternică. Marte are ca semn al debilității sale acest semn, ceea ce indică că clasa kșatriya a început să se degradeze de atunci. Balanța guvernează Dvapara-Yuga. Această zodie este cea în care Saturn este exaltat, deci calitățile inferioare ale modului ignoranței au devenit puternice. Soarele își are debilitatea sa în această zodie, ceea ce înseamnă că Atma (Soarele) a devenit și mai acoperit de simțurile și mintea materiale. De asemenea, clasa kșatriya s-a degradat și mai mult.

Capricornul guvernează Kali-yuga, era in care ne aflam. Capricornul este un semn materialist iar Marte este exaltat în acest semn ,Marte fiind semnificator pentru cearta, razboi si conflicte.

Jupiter ( GURU , invatatorii, profesorii, inteleptii ) este debilitat în acest semn, ceea ce indică că demonismul s-a infiltrat în cea mai înaltă clasă socială, aceea a brahmanilor( acelor ce inainte erau considerati inteleptii) .

Se spune că în Satya-Yuga lupta dintre bine și rău se dă între devas și asuras, care ocupă părți diferite ale universului.

În Treta Yuga războiul se dă între aceste entități aflate pe continente sau în locuri diferite (India versus Lanka lui Ravana).

În Dvapara Yuga această confruntare se dă între membrii aceleiași familii, cum a fost cazul cu dinastia Kuru (războiul de la Kurukșetra din hinduism).

În Kali-Yuga această luptă dintre bine și rău se dă în fiecare dintre noi.

Raiul si Iadul este in mine, in tine si toti cei din jur, Depind ede fiecare cum isi duce proprria lupta si ce „arme” foloseste.

Cunoasterea de SINE, Iubirea de SINE , IUBIREA este cea ce ne poate aduce pacea.

Tu ce razboi duci?

Scrie-mi povestea ta pe cristina.beica57@gmail.com .

OHM Shakti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close