Cum sa aplici invataturile Ayurveda in viata ta

482

Ayurveda considera ca sistemul digestiv este la radacina tuturor afecțiunilor corpului .

Pentru cei nefamiliarizati cu Ayurveda , aceasta are la baza cunoasterea corpului uman prin intermediul celor 3 doshe care fac legatura dintre corp si minte .

Ayurveda indică echilibrul ca element cheie: dosha-uri echilibrate, țesuturi echilibrate, foc digestiv echilibrat și eliminare echilibrată a deșeurilor metabolice

Procesul de digestie, obiceiurile noastre alimentare și alegerile noastre alimentare au un impact enorm asupra sănătății și bunăstării. Nutriția este importantă, dar o bună digestie este si mai importanta . Dacă nu digerăm bine alimentele, cum putem avea țesuturi sănătoase?

Medicina occidentală tinde să vadă indigestiile si tulburarile digestive ca o situatie minora .. În schimb, Ayurveda considera că majoritatea bolilor încep în intestin. Când alimentele nu sunt digerate corespunzător, se transformă în otravă în organism. Aceste produse toxice cunoscute sub numele de Ama, blochează canalele corpului, blocând fluxul normal favorizand aparitia bolilor .
Ayurveda ne amintește că cel mai important aspect al ființei noastre este conștiința. Corpul nostru este o mașină inteligenta . Calitățile alimentelor pe care le consumăm, ne influențează si mintea. Cele 3 moduri ale mintii cunoscute in Ayurveda si astrologia indiana sunt Sattva, Tamas si Rajas.

Forța de evoluție și puritate cunoscută sub numele de Sattva(modul bunatatii ) este strâns asociată cu Ojas, care se traduce printro digestie buna ca sursă de forță și imunitate. Formula pentru maximizarea Ojas este de a favoriza Sattva . Sattva ( Echilibrul Interior ) și Ojas ( Digestia buna ) împreună ne influențează și claritatea mentală și mulțumirea. Un celebru aforism ayurvedic sfătuiește: „Cei care doresc să protejeze inima, ar trebui să ia substanțe care promovează Ojas și să evite stresul mental.” Mâncarea lacto-vegetariană proaspăt preparată, mancata in cantitati moderate promovează Ojas.

Ayurveda ca Stiinta a Vietii conectata la natura si intregul Univers promoveaza si rutina zilnică pentru menținerea echilibrului. prin evaluarea obiceiurilor .


Ayurveda oferă un cadru de înțelegere a diferențelor individuale și a modului de armonizare cu ele pentru a menține echilibrul în fața schimbării pentru a vă bucura de o viață lungă și vitală. Aceste diferențe sunt surprinse de cuvântul sanscrit Prakriti, care înseamnă Natura manifestă.

Prakriti individual poate fi descris ca un echilibru relativ intre cele trei dosha-uri: Vata (Miscarea), Pitta(metabolismul) și Kapha (structura ) ,,care reflectă mișcarea, metabolismul și structura în minte și corp.

Dosha-urile acționează ca un tampon pentru a ne ajuta să ne izolăm de schimbările induse de ciclurile naturii. Cunoașterea lui Prakriti este mai puțin importantă decât a cunoaște care dosha(e) au nevoie de atenție.


Sunt 6 etape ale dezechilibrului Dosha iar boala este vârful aisbergului dezechilibrului

Aceasta este puterea Ayurveda: de a identifica și corecta dezechilibrele atunci când sunt ușor de tratat – înainte ca acestea să conducă la schimbări ireversibile.

Dacă una din Doshe continuă să se acumuleze, atunci se va agrava.. Putem sa incepem sa ne dorim mai mult de orice ne dezechilibrează – de exemplu, să ne simțim fierbinți, dar să continuăm să mâncăm alimente fierbinți și picante și să bem băuturi alcoolice creând un cerc vicios. La un moment dat, un Dosha agravat se va revărsa din locul său. Unde se duce? În locurile celorlalte Dosha-uri. Acest lucru le perturbă funcția și adesea dă naștere la simptome „preclinice” mai semnificative.

Fara corectie Dosha agravat va rămâne blocat , în special acolo unde canalele fine ale corpului (Shrotas) sunt blocate de Ama(deseurile nedigerate care se tranforma in otrava). Localizarea este preludiul final al manifestării bolii. Stadiul este de obicei însoțit de simptome ale bolii, așa cum sunt recunoscute de medicina occidentală.

Odată ce o boală diagnosticabilă erupe în sfârșit, mai există posibilitatea de a inversa procesul înainte ca acesta să devină sever sau cronic. În general, medicina occidentală face o treabă bună în gestionarea bolilor care pun viața în pericol, chiar dacă nu reușește să corecteze dezechilibrele care au dat naștere acesteia.

Tipare de boli
Până la izbucnirea bolii, adesea este mai mult de o Dosha in dezechilibru.. Cu toate acestea, calitățile dosha-urilor pot fi comparate cu calitățile care caracterizează boala și pot fi folosite ca ghid pentru a identifica care dosha este principalul vinovat.

Bolile care implică un singur dezechiliru Dosha sunt, în general, vindecabile.

Cele care implică două Dosha-uri pot fi de obicei tratațe, chiar dacă tratamentul este dificil.

Când toate cele trei Dosha-uri sunt implicate, poate fi posibilă ameliorarea, dar din cauza interrelațiilor dintre ele, tratamentul fiecăruia va tinde să agraveze unul sau mai mulți dintre ceilalți.

Dezechilibrul dosha se manifestă adesea inițial ca o indigestie. Deoarece digestia sănătoasă este esențială pentru a face țesuturi sănătoase, acordăm întotdeauna prioritate remedierii indigestiei.

Dezechilibru Vata Dosha
Vata Dosha, având calități de spațiu și aer, este cel mai eteric dintre Dosha-uri. Din acest motiv, este cea care are cele mai multe șanse să se dezechilibreze.
Vata provoacă de două ori mai multe boli decât Pitta. La rândul său, Pitta provoacă de două ori mai multe boli decât Kapha.

Kapha este în mod inerent stabil, așa că este dificil să-l dezechilibrezi. Când Kapha se agravează, cel mai probabil se manifestă ca o problemă cu digestia slabă și Ama. Alte simptome legate de tulburările funcțiilor Kapha rezultă cel mai adesea din mutarea Vata sau Pitta în locul său. Deci, atunci când aveți îndoieli, dacă Ama nu este proeminentă, presupuneți că problema este legată de Vata sau Pitta.

Dezechilibru PITTA
Dezechilibrul Pitta este caracterizat de obicei prin simptome asociate cu roșeață, senzații de arsură, căldură sau inflamație.

Dezechilibrul Vata se va manifesta de obicei sub forma unor simptome neregulate , durere, uscăciune sau slăbiciune favorizate de stres . Stresul este una dintre cauzele majore ale bolii. Stresul lovește puternic acel aspect al lui Vata implicat cu mintea. De asemenea, epuizează Ojas, sursa de forță, vitalitate și imunitate. Meditația precum cea transcedentala oferă antidot.

Acesta este un mecanism eficient si holistic de ameliorare Vata Dosha in exces.

Sunt mai multe metode de stabilire a Doshei responsabile cu problemele de sanatate si cunoastere a corpului uman, inclusiv prin astrologia vedica care face legatura dintre natura planetelor , cele 3 moduri Sattvic, Tamasic, Rajasic si tipul de Dosha .
Odată ce ai o idee despre care este Dosha ta primara , poți începe să înveți ce să faci pentru ti le reechilibra .Un prim pas poate fi un Ayurveda Detox numit Panchakarma care are ca scop eliminarea cu blandete a deseurilor toxice din organism acumulate ca urmare a unei digestii incomplete.

Daca vrei sa afli ce tip de Dosha ai poti solicita o consultatie aici :

Poti solicita o consultatie aici:https://calendly.com/cristina-beica/63..

Namaste !


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close