Cum să lucrezi cu gândurile tale pentru a-ți manifesta un viitor strălucit!

169

După cum știți, mintea refuza să se așeze și să se liniștească. Preferă mult să planifice, să critice, să-și facă griji și să se obsedeze de întrebări precum: În ce an a câștigat Kendrick Lamar primul Grammy? Când meditam pentru prima dată, și mulți ani după aceea, sesiunile mele de meditație constau în 40 de minute de ruminație întreruptă de scurte repetare a mantrelor concentrate și apoi o scurtă perioadă de relaxare în liniște. După cum se dovedește, lupta zilnică de a rămâne concentrat și prezent în meditație te învață să separi identitatea de gânduri. Te vei gândi la un gând obișnuit care nu poate fi de putere, cum ar fi: „Nu voi înțelege niciodată bine.” Apoi, o altă parte a minții tale se va aprinde și îți va aminti: Acesta este doar un gând și nu trebuie să cred. Asta înseamnă ceva: o parte a minții tale s-a separat de acel gând negativ, l-a observat și l-a lăsat să plece.

În cele din urmă, îți vei da seama că, chiar și atunci când fluxul tău de gânduri se simte ca un vârtej de confuzie și negativitate, ceva din tine poate întotdeauna să iasă din vâltoare și să devină martor al acestuia. Încetul cu încetul, vei începe să te identifici cu acea parte a minții tale care mărturisește mai degrabă decât cu gândurile tale. Vei începe să devii din ce în ce mai intim cu propria voastră cunoaștere, conștientizare neconstruită.

În unele tradiții, această recunoaștere că „eu sunt martor” – nu gândurile, este considerata scopul. Există adevăr în asta; discernământul mărturiei interioare este cheia progresului personal și spiritual. Este evident: dacă poți continua să te identifici ca martor al stărilor tale emoționale (în loc să te identifici cu emoțiile în sine), vei fi mult mai liber chiar și atunci când viața este nasolă. Practica mindfulness cultivă conștientizarea martorului, la fel ca și practicile de meditație ale înțelepților precum Ramana Maharshi și ale profesorilor contemporani de Zen.

De fapt, în aceste tradiții, a învăța să te identifici ca martor și nu ca trup, personalitate și creații mentale se numește Eliberare.

Dar există și alte tradiții în care descoperirea puterii martorului este doar începutul. Filosofia tantrică are o atitudine deosebit de practică și, pentru mine, incitantă față de minte. Tantra identifică mintea cu creativitatea absolută a Conștiinței Universale – energia inteligentă subtilă care stă la baza întregii vieți și pe care unii oameni o numesc Dumnezeu. Înțelepții tantrici susțin că mintea ta este versiunea microcosmică a minții universale, vasta inteligență creatoare care își imaginează acest univers în existență. Un text major, Sutrele Recunoașterii, spune că inteligența universală devine mintea ta printr-un proces de contracție, analog modului în care H₂O poate începe ca abur, se condensează în apă și apoi îngheață în gheață.

Gândurile tale par foarte solide atunci când sunt în forma lor densificată, dar se pot, de asemenea, să se topească, să se evanesce, să se dizolve și să se reformeze în diferite configurații. Gândurile, aflăm, sunt puteri creative. Conștient sau nu, ele sunt instrumentele cu care ne modelăm experiența. Și, deși nu orice gând rătăcit are această putere, dacă știi cum să colectezi și să culegeți acele gânduri ocazionale, le puteți folosi energia pentru a crea realități mai iubitoare și împuternicite.

A învăța să asistăm la fluxul și refluxul gândurilor este primul pas, pentru că nu putem gestiona în mod conștient potențialul creativ al minții până nu știm cum să fim deoparte de el.

Oamenii de știință numesc acum starea de tipare de gândire obișnuite, repetitive, adesea negative, pe care cei mai mulți dintre noi ne aflăm în „rețeaua implicită” a creierului. Meditația (precum și substanțele psihoactive precum psilocibina și LSD) pot dezactiva rețeaua de mod implicit, eliberându-ne să experimentăm puterea aproape nelimitată care există în câmpul subtil al inteligenței pe care îl numim minte, odată ce nu mai suntem supuși mișcări necontrolate ale propriei noastre discuții mentale (vrittis).

Înțelepții tradițiilor yoghine știu acest lucru de foarte mult timp. Un text grozav din Vedanta afirmă: „Conștiința plus gândurile sunt mintea ta”. Conștiința minus gândurile este Dumnezeu.” Implicațiile acestei idei sunt radicale și nu au fost pierdute pentru gânditorii occidentali care au descoperit gândirea indiană în secolul al XIX-lea. Idealiști pragmatici precum Ralph Waldo Emerson și William James au înțeles imensa putere a imaginației. Au realizat că atunci când știm cum să eliberăm mintea de ideile condiționate despre propriile noastre posibilități, ne putem schimba dramatic experiența de viață.

De exemplu, dacă în fiecare dimineață, în timpul meditației, creezi o intenție precum „Sunt concentrat, conștient și iubitor”, vei începe să observi că această afirmație afectează modul în care te miști, acționezi și gândesti în restul zilei. Desigur, îl vei uita, îl vei pierde iar și iar, dar când te uiți înapoi după ceva timp, vei începe să realizezi că gândul în sine a creat un alt climat în mintea ta. Vei fi mai concentrat, mai conștient și mai iubitor decât ai fost înainte.

Cu alte cuvinte, vei fi sculptat materialul subtil al propriei tale conștiințe într-o formă mai frumoasă. Poti folosi puterea vizualizării pentru a-ți imagina un viitor de abundență și succes pentru tine sau pentru altcineva. Poți pune întrebări și poți primi inspirație. Poti oferi binecuvântări altora și chiar reimagina o lume în care oamenii au grijă unii de alții și hrănesc planeta.

Odată ce ai avut o experiență directă cu energia pură a gândurilor tale, poți deveni un activist al subtilului, folosindu-ți propria conștiință pentru a crea schimbări palpabile în atmosferă — în familia ta, în organizații și chiar în sfera politică.

Ia în considerare să faci acest lucru ca parte a meditației tale. S-ar putea să aloci doar cinci minute la sfârșitul unei perioade de meditație pentru a cultiva o intenție pentru viața ta care crezi că o va transforma în bine.  Înainte de a începe acest proces, petrece ceva timp gândindu-te la intenția pe care doresti să o manifesti. Scrie-l folosind timpul prezent, știind că se poate transforma în săptămânile următoare. De exemplu, iată o intenție pe care și-a creat-o o prietenă atunci când a început să conducă o mică organizație nonprofit: trăiesc în dragoste, intimitate și abundență, înconjurat de prieteni dragi care, împreună, ajută să aducă mai multă artă, muzică și dans. școlile din orașul nostru. Până în 2017, vom avea programe de arte în toate școlile publice din stat.

Ea a notat această intenție într-un caiet în 2013 și a rătăcit prompt caietul. Câțiva ani mai târziu, descoperind caietul ei în fundul unui sertar, și-a dat seama că tot ceea ce și-a intenționat a avut loc.

Desigur, a trebuit să muncească din greu pentru rezultat. Intenția ei nu fusese doar un exercițiu mental, ci dăduse direcție activității organizației ei.

Practica:

Pe măsură ce te concentrezi asupra cuvântului sau frazei, vei observa treptat o ușoară pauză, spațiul pulsatoriu din mintea ta unde gândul se termină.

Concentrează-ți atenția acolo într-o fracțiune de secundă înainte să apară un nou gând. În acel spațiu de liniște, adu-ți în minte intenția ta, amintindu-ți să o așezi la timpul prezent.

Imaginează-ți că trăiești în satisfacția împlinirii complete a intenției tale. Imaginează-ți că viața ta este plină de abundență. Imaginează-ți cum ar arăta o lume în care toți oamenii ar avea suficient de mâncat. Imaginează-ți copilul care se bucură de prieteni noi sau se plimbă pe campusul școlii în care speră să fie admis la școala.

Concentrează-te pe intenția ta și împlinirea ei pentru mai multe respirații. Apoi, dă-i drumul și lasă-ți atenția să revină la senzația că respirația ta se ridică și coboară pe marginea nărilor tale. Sau pur și simplu rămâi prezent cu spațiul din mintea ta în care intenția ta s-a dizolvat.

Recunoaște că acest spațiu, în care gândurile rătăcite și chiar gândurile încărcate se pot topi înapoi în sursa lor, este încărcat cu putere creatoare. Observa cum centrul liniștit din mintea ta se creează în mod constant. Lasă-te uimit de puterea creatoare din propria ta minte. Și încă o dată, ia decizia de a folosi acea putere – care este dreptul nostru de naștere – pentru creștere, pentru auto-transformare și pentru vindecarea lumii noastre.

Ne gasiti si pe retelele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close