Nevoile emotionale ale copilului ( din noi)

225

Copiii vin pe lume cu anumite nevoi emoționale de bază: nevoia de a se simți iubiți și nevoia unei stime de sine pozitive.

În calitate de părinte, este datoria ta să fii conștient de aceste nevoi și să comunici cu copilul tău într-un mod care să sprijine creșterea pozitivă a copilului tău.

Copiii au o nevoie puternică de iubire, care începe de la naștere. Bebelușul se simte fragil și este complet dependent de îngrijitorii pentru a supraviețui. Hrana,mangaiere, apreciere sunt cateva din nevoile de baza pentru a constru încrederea în alți oameni, iubire de sine însăși si sentimentul de siguranță în lume.

Pe măsură ce copiii cresc, ei continuă să aibă nevoie de dragostea și atenția părinților lor. Când copilul tău de 8 ani îți arată proiectul său științific, va avea nevoie de feedback-ul tău pozitiv. Dacă copilul tău de 11 ani nu reușește un test de matematică, va avea nevoie de sprijinul tău pentru a ști că este încă valoros.

Iată câteva moduri prin care poți arăta dragostea copilului tău:

Petrecerea timpului cu copilul tău indică faptul că îți pasă.

Pentru un copil, timp = atenție = dragoste.
Copiii au nevoie de afecțiune: zâmbete, îmbrățișări, sărutări și cuvinte de grijă precum „Te iubesc”. Atingerea și cuvinteleiubitoare îi fac să se simtă iubiți.
Copiii trebuie să știe că le accepți sentimentele, greșelile și ii iubești necondiționat. De exemplu, să-i spui copilului tău: „Știu că ai vărsat laptele, dar nu ai făcut-o intenționat” sau să-i spui: „Este în regulă să plângi. Te simți trist că prietenul tău se mută.”


Copiii se simt respectați și apreciați atunci când le sunt recunoacute opiniile, sentimentele și dorințele.


Lauda comunică o apreciere a eforturilor copilului și că copilul este apreciat. De exemplu, spunându-i: „Sunt mândru de tine că ai obținut o notă atât de bună” sau „Îmi plac culorile pe care le-ai folosit în pictura ta”, arată aprobarea și îi sporește stima de sine.


Sprijinul calmează un copil. De exemplu, spunându-i: „Nu-ți face griji. O să te descurci mai bine data viitoare”, încurajează si îi restabilește încrederea ajytandu=le sa isi dezvolte dezvolte optimismul.
Copiii au nevoie de o stimă de sine . În ochii tăi, cuvintele tale, acțiunile tale și zâmbetul tău copilul tău își formează o imagine despre el însuși. Copiii vor cu disperare să simtă că sunt valoroși.

A oferi copilului tău un sentiment bun despre sine, protejându-și stima de sine, este una dintre cele mai mari provocări ale tale ca părinte. Iată câteva recomandări pentru o comunicare pozitivă:

Evitați criticile, de exemplu, spunându-i copilului dvs. „Loviți greșit în minge”. Aceste cuvinte vor dezumfla imaginea de sine a copilului tău.
Evitați comparațiile. Dacă spui: „De ce nu poți fi mai bun ca fratele tău și să obții note mai bune?”
Evitați adjectivele negative. Dacă folosești cuvinte precum neglijent, rău sau leneș, copilul tău va simți că nu este valoros.
Evita frazele negative. Când un părinte spune: „Ce e în neregulă cu tine?” sau „De câte ori ți-am spus să nu…?” aceste fraze vor face ca un copil să se simtă nesigur de el.
A țipa la copilul tău sau a-ți exprima mânia fizic, de asemenea, îl face pe copil să se simtă devalorizat și neiubit.
Când ești in prezent cu copilul tău în acest moment și răspunzi cu căldură și apreciere, copilul tău va crește simțindu-se în siguranță și iubit.

Tu cata iubire, apreciere si valorizare ai primit de la parintii tai ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close