Povestea fascinanta lui Lakshmi

275

În Vede, zeița Lakshmi este descrisă ca „bhukti-mukti pradayini”, care înseamnă în sanscrită „cea care dăruiește atât succes lumesc, cât și eliberare spirituală” – și aceasta este cea mai exactă descriere a cine este Lakshmi.

Importanța lui Lakshmi

Lakshmi este una dintre cele mai importante zeități din hinduism. Este considerată zeița gospodăriei, adică este cea mai importantă zeitate pentru familii, este mereu prezentă în casă și este adorată zilnic. Închinându-i-se, familia invită norocul în casă. Lakshmi este zeița norocului, bogăției și prosperității – atât în ​​sens material, cât și spiritual. Lakshmi este sărbătorită ca parte a Diwali și reprezintă bucuriile unei recolte bogate.

Lakshmi întruchipează abundența naturii și oamenii o sărbătoresc pentru a invita bogăția pământurilor fertile.

La nivel spiritual, Lakshmi reprezintă bogăția spirituală, înțelepciunea, energia și sănătatea mintală. Unii o consideră zeița frumuseții, dulcetii, purității și frumuseții – toate calitățile care provin atât din bogăția spirituală, cât și din bogăția materială.

Povestea originii lui Lakshmi

Lakshmi s-a născut din agitarea oceanului primordial. Ea s-a ridicat din agitația apelor pe un lotus, înconjurată de albine și flori în devenire.

Harul și frumusețea ei au făcut-o într-un far de lumină, atrăgând zei și demoni deopotrivă. Creaturile tuturor raselor au fost îndrăgostite de Lakshmi. Lakshmi le-a dat multora dintre ei o șansă, dar fără rezultat – nu s-a format o legătură adevărată. Printre mulți admiratori ai lui Lakshmi se aflau trei zei – Shiva, Brahma și Vishnu.

Cei trei zei s-au luptat între ei pentru privilegiul de a fi tovarășul lui Lakshmi, iar Vishnu a învins. După victoria sa, Lakshmi l-a ales ca soartă veșnică și împreună cele două zeități puternice au restabilit echilibrul în lume. Lakshmi este întotdeauna de partea lui Vishnu și apare în toate miturile despre Vishnu. Ori de câte ori Vishnu are o încarnare umană, Lakshmi se încarnează alături de el ca soție.

Reprezentări ale lui Lakshmi în arta

Lakshmi este descrisă ca o femeie frumoasă cu piele aurie și patru brațe. Este prezentată stând pe un lotus în plină floare, ținând în mână un mugur de lotus. Lotusurile simbolizează fertilitatea, frumusețea și puritatea. Lotusul este un simbol puternic în hinduism: lotusul își are rădăcinile în noroi și crește în ape tulburi, dar tulpina crește și se ridică deasupra, cu minunata floare înflorind neatinsă de murdărie.

Aceasta este o metaforă puternică pentru ridicarea deasupra întunericului vieții, ridicarea deasupra materialului prin munca spirituală și înflorirea nevătămată de murdăria din tărâmul întunecat al ego-ului, egoism și bogăție materială.

Lakshmi este asociata cu lotusul și toată puterea sa simbolică.

Lakshmi are patru brațe, fiecare semnificând o calitate transformatoare în viața umană:

Primul braț simbolizează dharma – trăirea unei vieți morale și etice în conformitate cu legile cosmice.

Al doilea braț simbolizează kama – dorința de împlinire atât fizică, cât și spirituală.

Al treilea braț reprezintă artha – abundență materială, naturală.

Al patrulea braț reprezintă moksha – autoactualizarea.

Lakshmi și Fertilitatea

Pentru o viață echilibrată, împlinită și spirituală, ambele sexe trebuie să fie în contact atât cu latura lor feminină, cât și cu cea masculină, deoarece calitățile feminității și masculinității rezidă în noi toți.

Bărbații care au dificultăți în a se conecta cu partea lor feminină ar putea căuta la Lakshmi pentru îndrumare și inspirație. Cu toate acestea, Lakshmi are din punct de vedere istoric o legătură specială cu femeile datorită proprietăților sale legate de fertilitate. Lakshmi este legată de uter, iar femeile care încearcă să conceapă sunt înclinate să caute ajutor, noroc și binecuvântările ei la Lakshmi. Un devotat contemporan trebuie să țină cont de faptul că medicina ne-a arătat de atunci că fertilitatea nu se află doar în mâinile – sau pântecele – femeii, așa cum s-a crezut timp de multe secole. Acum știm că un cuplu ar putea avea probleme în a concepe din cauza infertilității bărbatului și nu a femeii.

Acest lucru schimbă tradiția și îi invită pe bărbați să se roage lui Lakshmi și să mediteze asupra proprietăților ei în timp ce încearcă să conceapă, de asemenea, cerând binecuvântarea trupurilor ambilor parteneri, și nu doar a femeii.

Învățăturile și yoga lui Lakshmi

A medita la Lakshmi înseamnă a medita asupra abundenței. Abundența este un concept mult mai mare decât ceea ce ar putea părea. Yoghinii devotați pun la îndoială acest concept și relația lor cu acesta pe calea lor către împlinirea spirituală. Lakshmi ne inspiră să contemplăm dublul sens al abundenței – abundența în domeniul material și abundența în domeniul spiritual. Lakshmi nu ne spune să renunțăm la aspirațiile și ambițiile noastre. Dimpotrivă, Lakshmi este cel căruia ne rugăm pentru îndrumare și ajutor atunci când vrem să reușim în lumea materială, când vrem abundență sub forma succesului lumesc. Dar, Lakshmi ne amintește că abundența spirituală este și abundență. Lakshmi nu îi recompensează niciodată pe cei leneși și îi evită pe cei care pur și simplu îi cer ajutorul și se roagă pentru bogăția ei.

Lakshmi este zeița prosperității – dar a câștigat prosperitatea.

Sărbătorirea lui Lakshmi este sărbătorirea muncii grele și a succesului câștigat.În timp ce sărbătorește Lakshmi și meditează asupra valorilor pe care le reprezintă, un yoghin devotat își va privi propria viață și averea în mod critic și se va evalua pe sine, munca și valoarea muncii lor. Lakshmi este de partea celor cinstiți, buni și muncitori. Lakshmi ne învață că norocul nu vine pentru cei care așteaptă, ci pentru cei care lucrează pentru el și îl invită în viața lor prin acțiuni pozitive. În practica yoga, Lakshmi este conectata la chakra Manipura. Această chakră este conectată la un sentiment de claritate, încredere în sine, înțelepciune și luare prudentă a deciziilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close