TEHNICI DE PROGRAMARE NEURO-LINGVISTICA

176

De ce atât de mulți sportivi folosesc tehnici de vizualizare? De ce sunt afirmațiile și incantațiile atât de populare în mișcarea pentru sănătate și bunăstare? De ce cei mai de succes antreprenori par să știe întotdeauna ceva ce alții nu știu? Nu este doar încrederea lor. Răspunsul ar putea fi ceva despre care poate nu ai auzit: tehnici de programare neuro-lingvistică.

Diferența dintre cei care au succes și cei care nu au este că oamenii de succes sunt dispuși să facă lucruri pe care oamenii fără succes le resping.

Tehnicile NLP sunt unul dintre aceste lucruri. Sunt o modalitate puternică de a-ți schimba mentalitatea și viața și poți începe să le folosești astăzi.

Programarea neuro-lingvistică studiază modul în care gândurile noastre ne afectează comportamentul. Se analizează modul în care creierul nostru interpretează semnalele pe care le primește și modul în care aceste interpretări afectează ceea ce facem. Face acest lucru prin limbaj – partea lingvistică a tehnicilor de programare neuro-lingvistică. Examinând modul în care creierul nostru procesează informațiile, tehnicile NLP ne ajută să ne privim gândurile, sentimentele și emoțiile ca lucruri pe care le putem controla, mai degrabă decât lucruri care ni se întâmplă pasiv.

NLP în esență rezumă una dintre cele mai puternice convingeri ale lui Tony: putem schimba modul în care gândim, simțim și ne comportăm schimbându-ne focalizarea – pentru că acolo unde se duce concentrarea, curge energia. În timp ce NLP a fost creat de Richard Bandler și John Grinder în anii 1970, acesta a fost extins de numeroși cercetători, autori și Tony însuși. Tony a adaptat multe tehnici de antrenament NLP în sistemul său, condiționarea neuro-asociativă.

Deoarece tehnicile NLP se concentrează pe realizarea unor schimbări comportamentale, ele pot fi utilizate pentru o varietate de scopuri diferite. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale folosesc NLP singur sau împreună cu alte tipuri de terapie, cum ar fi terapia prin vorbire sau psihanaliza, pentru a ajuta la tratarea depresiei și a anxietății. Poate fi folosit pentru a trata în special fobiile, precum și alte expresii de anxietate, cum ar fi atacurile de panică. Terapeutul va lucra pentru a dezvălui „harta” persoanei, tiparele neproductive care ne fac să ne simțim blocați, apoi va scrie o nouă hartă care să le înlocuiască pe cele cu obiceiuri de împuternicire și strategii eficiente.

Programarea neuro-lingvistică poate aduce beneficii și celor care nu au o problemă serioasă de sănătate mintală, dar sunt interesați de creșterea personală – o nevoie umană puternică care poate aduce împlinire în viața noastră. Tehnicile NLP sunt deosebit de utile pentru construirea de abilități precum vorbirea în public, vânzările și negocierea, team building și leadership.

Natura sa orientată spre acțiune și concentrarea pe creștere înseamnă că programarea neuro-lingvistică și coachingul merg mână în mână. Mulți antrenori folosesc tehnici NLP pentru a-și ajuta clienții să-și reprogrameze creierul și să-și atingă obiectivele.

1.ANTRENAMENTUL IMAGISTIC

Antrenamentul imagistic, numit uneori repetiție mentală, este una dintre tehnicile clasice de programare neuro-lingvistică bazată pe vizualizare. Este un exercițiu excelent pentru începători, deoarece este simplu și liniar. Cheia este să creați o scenă extrem de detaliată a dvs., efectuând o acțiune cu succes – indiferent dacă acțiunea este acela de a obține o prezentare sau de a vă perfecționa puttul de golf. Imaginează-ți limbajul corpului: încrezător, hotărât, confortabil. SimTE încrederea pe care o emani și energia care te înconjoară. Fii cât mai detaliat posibil. Tehnicile NLP ca aceasta sunt esențiale pentru a crea o certitudine absolută în tine și în abilitățile tale.

2.SWISH NLP  

Când sunteți pregătit pentru tehnici NLP mai avansate, utilizați swish NLP. În primul rând, creați o imagine vie în mintea dvs. despre ceva ce nu doriți. Faceți acel lucru mare și luminos. Apoi creați o imagine vie cu ceea ce doriți să o înlocuiți, făcându-l mic și plictisitor. Acum inversați-le: aduceți imaginea a ceea ce doriți în prim-plan, făcând-o din ce în ce mai strălucitoare. Adăugați muzică și mișcare triumfătoare. Aruncă imaginea pe care nu o dorești în fundal, devenind-o gri și incoloră. Repetați această inversare de trei până la cinci ori. Îți vei antrena creierul să amplifice aspectele pozitive și să slăbească negative.

3.MODELARE

Modelarea este una dintre tehnicile de antrenament NLP care a câștigat cea mai mare atenție din partea antreprenorilor de succes, sportivilor și nu numai. Se bazează pe legea atracției – ideea că, așa cum spune Tony, „Orice te gândești în mod constant și te concentrezi asupra, te îndrepți spre”. Pentru a vă înălța viața, trebuie să vă înconjurați de oameni care au obținut succesul pe care ți-l dorești și să te concentrezi pe modelarea comportamentelor lor. Puteți găsi un mentor, vă puteți alătura unui grup de minți sau puteți modela șeful dvs. sau un director pe care îl admirați. Cu cât aveți mai multe modele de urmat, cu atât mai mult veți putea folosi această tehnică NLP.

4. OGLINDIRE

Conform regulii 7-38-55, doar 7% din mesajul tău este comunicat prin cuvinte. Tonul vocii contribuie cu 38%, dar limbajul corpului comunică 55% din mesajul tău. Mirroring este o tehnică NLP care valorifică limbajul corpului pentru a face conexiuni instantanee și a construi relații cu oricine. Când vorbești cu cineva, oglindește-ți limbajul corpului cu al lui. Dacă sunt de mare energie, potriviți acel nivel de energie. Dacă limbajul corpului lor este relaxat, reflectați acest lucru. Puteți chiar să schimbați cuvintele pe care alegeți să le utilizați pentru a se potrivi cu vocabularul lor. Cealaltă persoană te va găsi automat mai demn de încredere – pentru că ești la fel ca ei.

5.INCANTAȚII

Incantațiile sunt o versiune mai puternică a afirmațiilor, care sunt una dintre tehnicile de programare neuro-lingvistică mai populare. O afirmație este o frază pe care ți-o repeți despre convingerile și obiectivele tale. Incantațiile fac un pas mai departe, schimbându-ți fiziologia, precum și cuvintele pentru a crea o stare de încredere totală. Pune-te în starea de vârf, întruchipând ceea ce spui cu toată intensitatea posibilă. Tony a început să folosească incantații când avea 17 ani – și le folosește și astăzi în culise. Tehnicile NLP, cum ar fi incantațiile, sunt o modalitate eficientă de a vă reprograma mintea și de a crea convingeri împuternicitoare.

Acestea sunt doar câteva dintre tehnicile care ar putea fi utilizate într-o sesiune de programare și coaching neuro-lingvistică. Programarea neuro-lingvistică începe, de asemenea, cu un set de presupoziții care completează coaching-ul prin rezultate, în special credința că sensul pe care îl atribuim experiențelor noastre este totul. Este vorba de abordarea potrivit căreia „eșecul este feedback” și dacă găsim lecția și ne ridicăm, eșecul merită. Mai presus de toate, programarea neuro-lingvistică crede într-o mentalitate de creștere – că, așa cum spune Tony, „Ne putem schimba viața. Putem să facem, să avem și să fim exact ceea ce ne dorim.”

Deci, ce este programarea neuro-lingvistică? Este o metodă comportamentală care folosește puterea reformularii pentru a-i ajuta pe oameni să-și depășească convingerile limitative. Un antrenor de rezultate vă poate ajuta să începeți cu aceste tehnici și să creați o descoperire în propria viață.

Ne gasiti si pe retelele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close